Bugün, 20 Mayıs 2024 Pazartesi

CHP'li Akova, esnaf ve sanatkârların sıkıntılarını meclise taşıdı

CHP

CHP Balıkesir Mv. Av. A. Nedret Akova, esnaf ve sanatkârların sıkıntılarını TBMM gündemine taşıdı. Akova, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı tarafından cevaplanması istemiyle TBMMye verdiği soru

CHP Balıkesir Mv. Av. A. Nedret Akova, esnaf ve sanatkârların sıkıntılarını TBMM gündemine taşıdı. Akova, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı tarafından cevaplanması istemiyle TBMM`ye verdiği soru önergelerinde şu hususlara değindi:
"Ekonomimizin yapıtaşı, istikrar unsuru ve temel direklerinden olan, esnaf ve sanatkârlarımız, aileleri ve çalışanları ile birlikte ülkemiz nüfusunun dörtte birini oluştururken, 
Türkiye ekonomisindeki daralma ve istikrarlı olmayan inişli-çıkışlı büyüme grafiği, esnaf ve sanatkârlarımızın ayakta kalmasını daha da güçleştirmektedir. Ülkemizin girdiği ekonomik ve siyasi sıkıntılar esnafların ve işyerlerinin de çalışma şartlarını giderek bozmuş ve birçok esnaf kepenk kapatmak zorunda kalmıştır.                           
Esnaf ve sanatkârımızın, finansman yetersizliği vardır. Sosyal güvenceleri yeterli değildir. Ekonomik daralma sonucu ortaya çıkan talep yetersizliği, esnafı perişan etmektedir. Enerji girdilerinin yüksekliği, esnafın maliyetlerini artırmaktadır. Hiper ve gros marketlerle rekabet etmek zaten güç şartlarda çalışan esnafın durumunu iyice kötüleştirmektedir. Bunların yanı sıra esnaf ve sanatkârlarımız prim borçları nedeniyle ciddi sıkıntı yaşamaktadırlar." Bu bağlamda AKOVA`nın yönelttiği bazı sorular şu şekildedir:
1. 2002 yılından itibaren, Balıkesir ili genelinde prim borçlarını ödeyemeyen esnaf ve sanatkâr sayısı, yıllar itibariyle ne kadardır?
2. 2002 yılından itibaren, Türkiye genelinde prim borçlarını ödeyemeyen esnaf ve sanatkâr sayısı, yıllar itibariyle ne kadardır?
3. 2002 yılından itibaren, Balıkesir ili genelinde prim borçlarını ödeyemeyen esnaf ve sanatkârların toplam prim borçları, yıllar itibariyle ne kadardır?
4. 2002 yılından itibaren, Türkiye genelinde prim borçlarını ödeyemeyen esnaf ve sanatkârların toplam prim borçları, yıllar itibariyle ne kadardır?
5. Prim borçlarının yeniden yapılandırılması kapsamında Balıkesir`den başvuran esnaf ve sanatkârlardan kaç tanesi prim borcunu ödeyebilmiş, kaç tanesi ödeyememiştir? 
6. 2002 yılından itibaren, Balıkesir ili genelinde kapanan esnaf, sanatkâr ve işyeri sayısı, yıllar itibariyle ne kadardır?
7. 2002 yılından itibaren, Türkiye genelinde kapanan esnaf, sanatkâr ve işyeri sayısı, yıllar itibariyle ne kadardır?
8. 2002 yılından itibaren, Balıkesir ili genelinde açılan esnaf, sanatkâr ve işyeri sayısı, yıllar itibariyle ne kadardır?
9. 2002 yılından itibaren, Türkiye genelinde açılan esnaf, sanatkâr ve işyeri sayısı, yıllar itibariyle ne kadardır?


Anahtar Kelimeler: 0
  • Pazartesi 24.8 ° / 11.7 ° Güneşli
  • Salı 25.3 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Çarşamba 30.7 ° / 12.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı